tiistai 16. kesäkuuta 2009

Puheenvuoro Turun sää(s)tötoimenpiteistä

Turun kaupunginvaltuustossa päätettiin eilen muun muassa sairaanhoitajien lomauttamisista osana kaupungin säästötoimia. Pidin valtuustossa ryhmäpuheenvuoron, jonka rungon oli valmistellut Maria Lohela, ja jota sitten täydensin omilla kommenteillani.

"Arvoisa puheenjohtaja

En yhtään epäile, etteikö säästöjen löytäminen ja kohdentaminen olisi ollut hankalaa ja aikaa vievää. Moni luottamustoimea tai virkaansa hoitava henkilö on varmasti tuntenut pettymystä vallitsevasta tilanteesta, ja siitä, millaista harmia ja mielipahaa säästötoimenpiteet aiheuttavat sekä kaupunkilaisille että kaupungin työntekijöille. Ne henkilöt, jotka ovat tehneet työtä saadakseen aikaan lisätalousarvion säästötavoitteet eivät ole olleet helpon asian edessä. Henkilöt, jotka lauta- ja johtokunnissa ovat olleet päättämässä mistä vähennetään, ja miten, ovat epäilemättä joutuneet tekemään raskaita päätöksiä ja kyseenalaistamaan omia arvojaan. Kaikki kunnia heille tekemästään hommasta.

Tästä aiheesta on hyvin vaikea sanoa mitään sellaista, jota ei ole jo aiemmin sanottu.

On hupsua, että säästöjä tahkotaan monesti ennemmin oikeasti tuottavasta henkilöstöstä kuin esimerkiksi kuntabyrokratiasta ja hallinnosta, vaikka oikeasti tuottavasta työstä on hyötyä ihmisille ja kuntabyrokratiasta ja hallinnosta ei ole. Täällä on puhuttu paljon menoista ja tuloista. Menoilla ja tuloilla ei kuitenkaan ole väliä, vaan sillä, mitä nämä menot ja tulot oikeasti ovat. Rahakysymyksiä mietittäessä on tärkeää muistaa, että rahalla itsellään ei ole minkäänlaista todellista arvoa, vaan se on ainoastaan symboli, joka kuvaa teoreettista arvoa. Kaikki aito hyvinvointi ja varallisuus voidaan saavuttaa ainoastaan tuottavalla työllä, minkä vuoksi leikkauksia olisi hyvä painottaa vielä enemmän hallintobyrokratiaan. Esimerkiksi kunnanvaltuuston kokouspalkkioita voisi tiputtaa, sillä vaikka kokouspalkkioiden tiputtaminen ei aiheuttaisikaan suurta säästöä, olisi sillä suuri symbolinen merkitys turkulaisille.

Positiivista on, että kulttuuripääkaupunkihankkeeseen liittyviä menoja on saksittu, vaikka voisin näin takapuolituntumalta heittää, että sieltä suunnasta löytyisi paljon lisää leikattavaa. Loppujen lopuksi koko kulttuuripääkaupunkihankkeessa on kyse lähinnä näennäisestä piristeestä ja teennäisestä tavasta kohottaa turkulaista itsetuntoa. Kulttuuripääkaupungin hyvät puolet, kuten Turun tunnettavuuden ja houkuttelevuuden lisääminen, eivät oikeasti tapahdu missään muualla kuin muutaman turkulaisen omassa päässä ja mielikuvituksessa. Jos ranskalainen turisti X saa valita, lähteekö hän ennemmin Helsinkiin, jossa on Lintsi ja Korkeasaari, vaiko Turkuun, joka on EU:n kulttuuripääkaupunki, ei kulttuuripääkaupunki paljoa paina. Kulttuuripääkaupunkihässäkkä on höpsö ja koko hankkeen järkiperäisyyttä pitäisi miettiä kahdesta kolmeen kertaan uudestaan.

Joskus on tehty päätöksiä, joiden takia on päädytty tähän tilanteeseen. On tehty ratkaisuja ja valintoja, jotka ovat edesauttaneet tilanteen kehittymistä. Asia ei varmasti ole yksinkertainen, eikä siihen ole yhtä ainoaa syytä. Osallisia on varmasti useita. Syillä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä nykyhetkessä, vaan nyt on aika miettiä, mikä oikeasti kuuluu kaupungin tehtäviin ja mikä ei. Taloustilanteesta riippumatta turvallisemman ja alueellisesti tasapainoisemman kaupungin saavuttaminen on pohjimmiltaan pelkästään valintakysymys.

Yleisesti ottaen perussuomalaiset toivovat, että kaupungin talousohjelma sekä tulevat strategiat ja muut saavat aikaiseksi sen, että hätäjarrutuksista ja veronkorotuspuheista päästään tulokselliseen elinkeinoelämän kehittämiseen ja kaupungin toimintojen järkeistämiseen. Turussa on merkittävä määrä rikkautta ja voimavaraa patoutuneena muutamiin lähiöihin, joten eikö jo tässä taloustilanteessa olisi aika ottaa nämä resurssit käyttöön?"

9 kommenttia:

Buji kirjoitti...

Ni oikke! Ainakin viime laman aikaan (90-luvun alku) ainakin Vantaalla kunnallisbyrokraatit kohdensivat heiltä luottamusmiesten pyytämät säästöesitykset vain ja ainoastaan tärkeimpiin palveluihin. Ajattelivat että näin uuri yläisö tuomitsee säästöt eikä katse käänny byrokraattien lokoisia virkoja kohtaan.

Myös konsulttien runsas käyttö kaikkiin suunnittelu- ja kehitystehtävin ihmetyttää, kun kaupunkien palkkalistoilla on paljon kaiken maailman suunnittelu- & hallintoväkeä.

Anonyymi kirjoitti...

Oliko tuo lopun "lähiöihin patoutunut rikkaus" piikki? Mä ainakin putosin siinä vaiheessa :D

Mutta asiaan. Siis tuo kulttuuripääkaupunkihanke on mulle ainakin jäänyt epäselväksi siinä määrin, että en tiedä mitä se maksaa ja kuka sen maksaa. Olisikin kiva kuulla jotain lukuja. Minusta kulttuurilla ei saisi olla hämmentäviä erivapauksia sen rahoituksen suhteen siinä mielessä, että se tulee veronmaksajien maksettavaksi aivan liian suurelta osin. Kyllä kulttuuria pitää osata tuottaa siten, että se myös itse tuottaa suuren osan omista kustannuksistaan. Sama pätee urheiluun. Rahan jakamisessa pitäisi ottaa enemmän huomioon omarahoitusosuus ja siitä nauttivan yleisön määrä. Jos joku vetää (esim.) käsinukketeatteria tyhjille penkeille, niin ihan turha sitä on maksattaa veroista. Sensijaan jos kirjastolla on kymmeniä tuhansia käyttäjiä, niin sen käyttöä on syytäkin rahoittaa.

Tommi Korhonen kirjoitti...

Jiri presidentiksi! olen edelleen samaa mieltä, vaikka rääväsuu paikallinen onkin. Äänestäsin sitä joka uskaltaa sanoa.

Anonyymi kirjoitti...

Turussa on merkittävä määrä rikkautta ja voimavaraa patoutuneena muutamiin lähiöihin...

;D

Anonyymi kirjoitti...

"Turussa on merkittävä määrä rikkautta ja voimavaraa patoutuneena muutamiin lähiöihin"

Oh wow, now that's not getting old..

Jiri Keronen kirjoitti...

1. Anonyymi: Kuten yleensäkin kaikenlaiset julkisesta vallasta (tässä tarkoitan sillä Suomen lisäksi EU:ta), myös kulttuuripääkaupunkihanke on julkisen vallan rahoista rahoitettu. Julkisen vallan varat taas ovat oikeasti kansalaisten rahoja, joten pohjimmiltaan kansalaiset joutuvat maksumiehiksi. Turun kaupungin omaan budjettiin on budjetoitu varoja kulttuuripääkaupungille, minkä lisäksi EU:lta pitäisi kaiken järjen mukaan tulla ainakin jonkinlaista avustusta tähän. Yleensä nämä avustukset eivät kuitenkaan päätä huimaa.

EU-rahoista on kuitenkin muistettava se, että nekään rahat eivät tule tyhjästä, vaan myös EU ottaa rahat kansalaisilta. Esimerkiksi Suomi joutuu tämän vuoden valtionvarainministeriön budjettiarvion mukaan yli 600 miljoonaa euroa tappiolle EU:sta.

Käytännössä siis kulttuuripääkaupungin maksavat suppeassa mielessä turkulaiset ja laajemmin sen maksavat kaikki suomalaiset, koska Suomi ottaa EU:sta persnettoa.

----

Toistaiseksi viimeinen anonyymi: Lähiöiden rikkaudet ovat vanha juttu siinä vaiheessa, kun niitä ei rikasteta entisestään. Siihen saakka, että rikastaminen loppuu, on aihe päivä päivältä ajankohtaisempi ja ajankohtaisempi, sillä rikkauden määrä ei vähene, vaan se kasvaa jatkuvasti.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä ja asiallinen puheenvuoro, joka todistaa, että ainakaan Turussa Persujen ei koostu tyhmistä junteista. Saisit ääneni, jos Turussa asustaisin.

k.rela kirjoitti...

No jaa.. aika ennätysnopeasti päädyt itsesi kanssa ristiriitaan. Ensin toteat, että kokouspalkkioiden pudottaminen olisi hieno asia, koska sillä olisi tärkeää symbolista arvoa Turkulaisille. Vaikkei siitä konkreettista hyötyä olisikaan.

Jo seuraavassa kappaleessa päädyt arvostelemaan kulttuuripääkaupunkihanketta jokseenki symmetrisin perustein. Sillä ei siis ole mitään konkreettista arvoa turkulaisille, vaan lähinnä symbolista arvoa.. "piristeestä ja teennäisestä tavasta kohottaa turkulaista itsetuntoa."

Pientä konsistenssia peliin!

Jiri Keronen kirjoitti...

k.rela: Ei siellä lue, että siitä ei ole konkreettista hyötyä. Siellä lukee, että "vaikka ei olisi suurta hyötyä..." Joet syntyvät pienistä puroista.

Toiseksi kulttuuripääkaupungista ei sanota, että siitä olisi symbolista arvoa. Siitä sanotaan, että siitä ei olisi -edes- symbolista arvoa, vaan ainoastaan mielikuvitusarvoa muutamien turkulaisten päässä.